Baskien

Ett tilltalande och spännande område

Baskien är det stora okända bland Europas resmål. Regionen består av sju historiska provinser som omringar Biskayabukten, tre i den franska delen och fyra i den spanska delen. Den täcker en yta på sammanlagt 20.524 km2 och har ca tre milj invånare. I den norra delen hittar vi städer som Biarritz och St Jean de Luz som erbjuder vackra stränder och landskap blandade med exklusiva boutiquer och genuint hantverk. Längre in i landet möts vi av bedårande byar omringade av prunkande grönska där tiden verkar ha stått still. SvD:s artikel ”Smakfulla Baskien” av Lage Stone ger en intrycksfull beskrivning.

Söder om Pyrenéerna finns den Baskiska Självstyrda Gemenskapen (Comunidad Autonómica Vasca) och Navarra. Navarras huvudstad, Pamplona, är välkänd för sina tjurrusningar i juli månad varje år som samlar tusentals besökare som vill känna spänningen att springa framför dessa imponerande bjässar.

De övriga tre provinserna utgör en av de 17 självstyrande gemenskaperna som Spanien är indelad i. Här är BNP per capita högst i hela Spanien och den tredje inom EU (efter Luxemburg och Nederländerna). Både baskiska och spanska är officiella språk i detta område.

I Sveriges största reseguide kan man läsa en artikel om de tre huvudstäderna i den södra delen av Baskien. Här upplever man både hav och berg som kan kombineras med högklassisk kultur och gastronomi. Ansedda National Geographic har nyligen valt Donostia-San Sebastián  som en av Top 10 Happiest Cities tillsammans med bl a San José i Kalifornien, Kuala Lumpur i Malaysia, Gold Coast i Australien och Århus i Danmark!

Klimat

Klimatet är förvånansvärt milt och havets påverkan kombinerad med en tilltalande blandning av städer, byar, berg och stränder gör Baskien till ett lockande ställe att besöka och njuta av under hela året. Det föreslår Annika Goldhammer i sin artikel ”Förläng Sommaren i Baskien”.

 

Baskien
14°
växlande molnighet
fuktighet 94%
vind 1m/s N
H 22 • L 13
28°
Lör
21°
Sön
20°
Mån
10°
Tis
17°
Ons
Weather from OpenWeatherMap